Planning of studio sessions

in english:

Ari and I have been very busy composing new songs. Ari has composed most of the new songs and we have done lyrics and singing melodies together and separately. We work that way together very well- ideas fly in all directions and both of us aim for good of the songs. I have to say this album will be a great pop/rock album, also there will be little taste of progressive. Progressive thinking has rooted on us.

Today at rehearsals whole band stepped on gas   when making  arrangements. Very soon we will schedule the actual dates when we are off to  studio  to record our second album. Studio will be the very same where we recorded drums on “Violet”  http://www.pop-artikkeli.com/ . Like on our debut album- we will make the rest of recordings at our home studios.  Most important is to record drums, but every note remaining from sessions will be welcomed. We hope little, but aim secretly to best possible results. (what secret it will be now!?)  No pressure guys!  This time Samuli will be joining us on studio. We have most warmly welcome him to our band. He has brought new energy  and on live shows he rocks every place out!

When where making “violet” I had an awful flu and I had lost my voice for over a week before studios. I was able to sing a little, but no part of it was usable. It was my very first experience  other than homestudio. If I get really lucky – next time there will be some diamonds in our hands of some singing parts too. But I plan to hold lyrics and singing melodies quite open until Mika and Ari tells me deadline is on our hands… On earlier albums I  have recorded singing parts by myself. And will this time too.  I can freely  try most stupid ideas  and delete them if I feel they are unbearable. Mika makes soundcheck for me and reminds me to how edit recordings (and he crosses his fingers out that I won´t mess  too much with protools… ) For us it is easier to work this way. When you have to work daily and take care of kids, do household and doggies, you have to share and prior your doings. It means messier house, but I have learned it is not the most important thing in life. But I assure you I  nag  him for some other stupid  reason, other than music or cleaning. Just because our marriage won´t make any difference to yours 😀

Suamee:

Ari ja minä ollaan tykönämme oltu kiireisiä uusien kipaleiden säveltämisessä. Ari on säveltänyt edelleen suurimman osan uusista kappaleista. Sanoituksia sekä laulumelodioita ollaan tehty yhdessä ja erikseen. Meidän yhteistyö toimii näin hyvin ja molemmilla on tarkoitus tehdä kipaleista parhaita mahdollisia. Täytyy kyllä todeta, että nyt on tulossa kova pop / rock-albumi, unohtamatta  kaikuja progressiivisuudesta.  Progressiivinen musiikki on juurtunut meihin, eikä me päästä siitä irti vaikka yritettäisiinkin sitä piilottaa poppikappaleiden alle.

Tänään harjoituksissa koko bändi tallasi  kaasun pohjaan, kun sovitettiin uusia  biisejä. Pian on aika lyödä   lukkoon toisen albumin studiopäivät. Studio on sama, jossa ykköslevyn pohjia äänitettiin eli  http://www.pop-artikkeli.com/. Kuten meidän debyytti albumi- teemme loput äänitykset meidän kotistudioissa. Tärkeintä on saada rummut äänitettyä hyvin ja siihen panostetaan erityisesti, mutta jokainen nuotti joka istunnoista jää lopulliseen teokseen ovat tervetulleita. Toivomme vähän, mutta pyrimme  kuitenkin salaa parhaaseen mahdolliseen tulokseen monilta osin. (Mikäs salaisuus se nyt enää on !?) Ei siis paineita arvon bändikaverit! Tällä kertaa Samuli liittyy joukkoomme studiossa. Toivotimme hänet lämpimästi tervetulleeksi  bändiimme. Samuli  on tuonut uutta energiaa ja keikkoilla hän rokkaa ihan kybällä.

“Violet” levyn studiosessiota edelsi mulla itsellä kauhea flunssa ja ääni palasi vasta muutama päivä ennen studioreissua. Pystyin laulamaan hieman, mutta se ei ollut käyttökelpoista matskua. Se oli mulle ensimmäinen kokemus oikeasta studiosta. Jos oon todella onnekas – ensi kerralla narulle voisi jopa jäädä jotain timanttista lauluakin… Mutta aion pitää sanoitukset ja laulumelodiat varsin avoinna, kunnes Mika ja Ari sanoo, että nyt riittää deadline on käsillä…Aikaisemmilla levyillä olen nauhoittanut laulut itse. Ja niin tälläkin kertaa. Voin vapaasti kokeilla tyhmimpiäkin ideoita ja poistaa ne, jos ne ovat mielestäni sietämättömiä tai muuten vaan ei toimi. Mika tekee Soundcheckin minulle ja muistuttaa kuinka raitoja editoidaan (ja  ristii sormensa, että en saisi  ProToolsia ihan sekaisin …) Meille on helpompi työskennellä tällä tavalla. Kun sä joka päivä töitä teet…ja huolehdit mukulat (edit 1 enää kotona),kotihommat ja koirat,  täytyy osata  jakaa niitä. Se tarkoittaa siis sekaisempaa kotia, mutta oon oppinut, että se ei ole tärkein asia elämässä. Mutta voinen vakuuttaa teille, että nalkutan Mikalle ihan muista tyhmistä asioista. Vain koska ei meidän avioliitto eroa kenenkään muusta 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s